Husets historia och vår del i den

”Nu är det vår tur att vårda husets historia och skapa nya historier att berätta.”

1890
1909

När vi steg in i Kvarnbo Pensionat för första gången på våren 2001 hade huset stått tomt i trettio år. Med oss hade vi den dåvarande ägaren Ole Bomanson, vars släkt funnits på gården i femhundra år. Nu skulle det 540 kvadratmeter stora stockhuset rivas – eller köpas och rustas upp av någon med visioner och ett visst mått av galenskap. Det blev vi.


Ole besökte oss dagligen under renoveringsarbetet och berättade historier och anekdoter om livet i huset. Han berättade om sin farfar, kamreren och storbonden Oscar Bomanson som byggde huset 1880 av finaste stock från Geta. Oscar startade Ålands första bank i huset, och verksamheten utökades med postkontor, handelsträdgård och biodling. Ole berättade också om sin far Gunnar som tog över gården efter sin far. Gunnar var en händig och tekniskt intresserad affärsman som fotograferade, byggde radioapparater och uppfann maskiner. Han var återförsäljare av motorcyklar, köpte landsbygdens första bil och startade Ålands första verkstad i gårdshuset som idag är ”Vinsmedjan”.

Och så berättade Ole om de nya vindarna som blåste liv varje knut av huset när en stark, bestämd och driftig kvinna flyttade in. Naémi Lindeman – Gunnars nyblivna hustru, Oles blivande mamma och Ellas farmors moster. Hon såg till att hela det stora huset kom till användning genom att öppna Kvarnbo Pensionat sommaren 1920.


I närmare femtio år samlades baroner, professorer, konstnärer, författare och affärsmän i huset för att njuta av sommar-Åland och husets goda service. Naémi drev Kvarnbo Pensionat tills hon fyllde 87 år och firade sedan pensionärsliv i tjugo år. Hon blev 107 år gammal. Nu är det vår tur att vårda husets historia och skapa nya berättelser att berätta.