”När det första rummet var klart var det ju bara nitton rum kvar att renovera. Och några gårdshus…”

Det var inget litet hobbyprojekt vi skaffade oss den där våren 2001, det var ett femhundrafyrtio kvadratmeter stort livsprojekt. Men vi lärde oss snabbt att sätta upp delmål för att inte slukas av känslan av oändlighet i renoveringsprocesserna. När det första rummet var klart var det ju bara nitton rum kvar att renovera. Och några gårdshus… 

Efter fyra års renovering kunde vi slå upp portarna och välkomna gäster till Kvarnbo Pensionats nyöppning 2005. Vi hade då hunnit färdigställa tre uthyrningsrum på bottenvåningen. Sedan dess har renoveringsarbetet varsamt rullat på och vi kan nu härbergera 24 gäster i totalt åtta rum och en lägenhet. 

Vi har bevarat så mycket vi kunnat av pensionatets ursprung och själ. Trösklar som nötts av husets aktiva liv har fått förbli nötta, fönster med handblåsta glas har varsamt sparats och rustats upp och golven lämnats i originalskick. Huset har berättat många historier för oss under restaureringstiden, och vi har försökt lyssna uppmärksamt.

Martin Cromwell-Morgan bodde sina första år i England, men kom till Åland redan i skolåldern. Med ett genuint engagemang för gamla ting, konstruktionslösningar, motorer, och människor blev Kvarnbo Pensionat en ypperlig plattform för Martins intressen. Han har drivit hela renoveringsprojektet och varit delaktig i alla delar av processen. Hans självklara plats för avkoppling är den gamla mekaniska verkstaden på gården där alla hans motorcykelprojekt väntar på honom. Dem visar han gärna till intresserade.

Ella Grüssner Cromwell-Morgan hade just avklarat sina musikstudier i Sverige när paret köpte pensionatet. Intresset för gastronomi och service har dock alltid följt henne, och under renoveringsprocessen påbörjade Ella en restaurangutbildnings-karriär som slutade med inte mindre än sex examina. Enologi – läran om vin – blev hennes passion, och idag undervisar hon på Högskolor, jobbar som dryckesexpert i TV-programmet ”Strömsö”, och driver vinprovningsverksamheten ”Vinsmedjan” vid sidan av pensionatet.

Sönerna Hugo och Harald har vuxit upp på pensionatet, och ser fram emot att sommarjobba i caféet ”Vinsmedjan” på gården där deras morfars mor Anna-Greta en gång startade och drev ett bageri.

 

Huskatter

Katterna Munken, Lingon och Gråtass bor också här. De tycker om att bli klappade, och de tycker själva att de äger hela stället.